13 Levenslessen die ik wilde weten voor mijn 30ste

22 levenslessen voor je 30ste
Inhoudsopgave

Ieder van ons leert bepaalde levenslessen op verschillende tijdstippen, daarom zou ik graag deze 22 levenslessen eerder in mijn jeugd geleerd hebben. Deze tips zouden mij heel wat hoofdpijn bespaard hebben.

Ik wilde dit blogpost al heel lang schrijven en aangezien ik me vandaag bijzonder openhartig voel, is het de beste moment om dit te schrijven. Maar laat me eerst uitleggen waarom ik dit blogpost nu schrijf en niet eerder. Ik ben afgelopen april 30 geworden en in de loop van mijn leven heb ik een aantal dingen leren begrijpen die ik eerder in mijn jeugd niet helemaal begreep of aan mezelf toegaf.

Nu, zoals je waarschijnlijk kunt zien, ben ik niet iemand die verlegen is om mijn leeftijd bekend te maken. Ik denk dat het iets te maken heeft met het feit dat ik echt geloof dat ik nu veel cooler en volwassener ben dan toen ik midden twintig was. Ik denk dat de meeste mannen van in de dertig dat zijn, ook al beseffen ze het niet; ze weten eindelijk wat ze willen voor zichzelf en ze zijn niet bang om het te zeggen.

Dus ik dacht dat ik dit bericht zou schrijven als ik enige tijd vond, zodat ik mijn ziel kon blootleggen en mijn hart kon uitstorten, allemaal voor het enige doel van jullie vermaak natuurlijk.

Dingen die ik leerde toen ik 30 was en waarvan ik wilde dat ik ze eerder wist

1. Je lichaam verandert sneller dan je beseft.

Je kunt niet langer donuts ontbijten, McDonalds na het uitgaan en nog steeds shinen met een platte buik in dat sexy, getailleerde outfit in het weekend. Misschien was je een van de gelukkigen met een snelle metabolisme in je twintiger jaren, maar de dertiger jaren laten je harder werken om dezelfde lichaamsbouw te behouden.

Als je een fitness- of avontuurgerelateerde levensstijl hebt (zoals de Everest beklimmen, snouwboarden op de Ardennen), besef je dat de enige manier om daar te komen is door je algemene sportiviteit en fitnessniveau te verbeteren door regelmatig te sporten en een actieve levensstijl te handhaven.

Het goede nieuws? Je kunt je waarschijnlijk dat fitnesslidmaatschap veroorloven dat als twintiger een flinke deuk in je financiën zou hebben geslagen.

2. Schoonheid is subjectief.

Als twintiger was ik veel meer bezig met mijn uiterlijk dan als dertiger. Na meer dan zeven jaar reizen over de hele wereld ben ik gaan beseffen dat schoonheid subjectief is. Rondingen zijn in veel culturen sexy, net als een klein buikje. Vrouwen in veel landen zijn niet geobsedeerd om elk haartje van hun armen en benen te harsen. Maat 4 of 6 of 8 is geen standaard waaraan je je moet houden. Flats zijn goed voor je voeten, ook al laten ze je benen er niet slank en lang uitzien. Om een bikinilichaam te hebben, hoef je alleen maar een bikini aan te trekken.

Schoonheid is subjectief en dus moet je je kleden zoals je je voelt, zoals je wilt, op een manier die weerspiegelt wie je bent. Ik zeg niet dat je jezelf niet moet verzorgen of niet moet sporten; ik zeg dat je niet geobsedeerd moet zijn door een onrealistisch idee van wat schoonheid is, omdat het in de hele wereld verschillende dingen betekent. Eye opening, ik weet het.

3. Je moet het leven niet te serieus nemen.

Zelfs als je nooit een mensengenieter bent geweest, gebeurt er iets magisch en bevrijdend als je 30 wordt en het eindelijk onder ogen ziet – je begint het begin van het volgende decennium te erkennen als een tijd in je leven waarin je je niet meer hoeft in te spannen om de maatschappij/familie/vrienden/collega’s/je baas tevreden te stellen.

Binnen een maand of twee nadat ik 30 was geworden, ging er een schakelaar om in mijn hoofd. Ik dacht plotseling, heel onverwacht, “Ik ben 30 jaar oud. Als ik dit nu niet kan doen/zeggen dit opkom, wanneer dan wel?”

Ik heb het ook zien gebeuren met vrienden die 30 werden en die op de een of andere manier meer zeggen wat ze echt denken zonder zich zorgen te maken over hoe anderen hen zien. En ik heb altijd gedacht dat als je niet een paar mensen kwaad hebt gemaakt in je leven, heb je dan wel ergens voor gestaan?

4. Je kunt niet iedereen gelukkig maken.

Je kunt niet iedereen gelukkig maken. Er is geen manier om iedereen in je leven altijd gelukkig te maken. Je zult ondervraagd, bekritiseerd, betwijfeld of gehaat worden, tenminste een deel van de tijd.

Er zal altijd iemand zijn die het niet eens is met de manier waarop je je kleedt, praat, handelt, loopt, eet, kookt, werkt, etc etc- je snapt het wel. Er zal altijd iemand zijn die zegt dat je niet genoeg doet. Er zal altijd iemand zijn die je ongevraagd advies geeft. Er zal altijd die ene vriend of collega zijn die je levenskeuzes afkeurt.

Meestal doen mensen die kritiek hebben of fouten vinden in andermans levenskeuzes dat omdat ze bang zijn dat er iets ontbreekt in hun eigen leven. Ik ben overheersend genoemd door iemand met een duidelijk gebrek aan zelfvertrouwen en timide door iemand die iedereen overheersend vond.

Hoewel ik elke kritiek opvat als een kans tot introspectie en verbetering, zou ik, als ik elke opmerking serieus zou nemen, bezwijken onder de druk om iedereen tevreden te stellen.

5. Je oude vriendschappen zullen veranderen.

Natuurlijk wel, want raad eens, je bent voortdurend in ontwikkeling, je prioriteiten en smaken en hoop en plannen en dromen zijn altijd in beweging, worden voortdurend gekneed en gevormd door factoren binnen en buiten je controle. Nou, dat was diepzinnig, nietwaar?

Maar ook al is het misschien moeilijk toe te geven, als dertiger begin je eindelijk aan jezelf toe te geven dat je niet langer geniet van het gezelschap van die vriendin die alleen maar over koken praat, of dat stel dat altijd op wereldreis is, of de meisjes die alleen maar over de nieuwste designertassen kunnen praten, of die reisblogger die het grootste deel van de zomer weg is (dat ben ik).

En dus, of je het nu bewust probeert of niet, merk je dat je van sommige mensen afdrijft, anders dan van degenen met wie je, laten we zeggen, je hele leven bevriend moet blijven, omdat die vriendschap dieper gaat dan de dingen waarover je praat.

6. Je zou aardiger kunnen zijn tegen je ouders.

Misschien ligt het aan mij, maar na mijn twintiger jaren te hebben doorgebracht in alle onzin en drama die een romantische relatie met zich meebrengt, ben ik tot het besef gekomen dat als ik half zoveel moeite had gedaan om mijn ouders te laten zien dat ik van ze hou, ik veel meer waardering zou hebben gekregen.

Als je het geluk hebt goede, liefdevolle, bemoedigende ouders te hebben, dan zal hun liefde voor jou waarschijnlijk de meest onvoorwaardelijke, onzelfzuchtige liefde zijn die je ooit zult ervaren. Die liefde zal je rots zijn wanneer het moeilijk wordt, wanneer je hart wordt gebroken, en wanneer je op het punt staat te vervallen in het geloof dat liefde in feite niet bestaat.

Dus als je in de twintig bent, werkt aan je droombaan, druk bent met het najagen van de liefde, de wereld rondreist of je richt op je vriendschappen en andere relaties, neem dan even de tijd om na te denken over wat je beter zou kunnen doen om je ouders te laten zien dat je van ze houdt. Ga er dan mee aan de slag.

7. Een beetje routine is goed voor je.

Ik ben iemand die graag veranderd. Misschien ben ik daarom beter geschikt voor een carrière als freelancer dan voor een 9 to 5 job. Maar na mijn afkeer van routine als twintiger, ben ik me als dertiger gaan realiseren dat een beetje routine gezond is en zelfs noodzakelijk voor een volwaardig leven.

Routine biedt de kans en de discipline om tijd in te ruimen om aan iets waardevols te werken of iets te creëren, om te sporten en fit te blijven, om een vaardigheid of een hobby te ontwikkelen en om tijd door te brengen met geliefden. Routine is nodig voor volharding en consistentie, zonder welke je nooit je doelen zult bereiken.

8. Koken is een waardevolle levensvaardigheid.

Als twintiger was ik vastbesloten niet te leren koken. Ik dacht dat ik het patriarchaat op mijn manier bestreed, want van vrouwen wordt nog steeds verwacht dat ze kunnen koken. Eind twintig stond ik mezelf toe af en toe een kijkje te nemen in de keuken en ontdekte ik dat ik van koken genoot als ik het op mijn gemak deed en kookte wat ik graag at (schoon, gezond, eenvoudig voedsel).

Als dertiger besefte ik dat koken een geweldige manier is om gezond te blijven en dat het een geweldige stressbinder is aan het eind van een lange dag. Het houdt je veel actiever dan onderuitgezakt op de bank naar Netflix te kijken.

Nu ben ik gaan geloven dat het een essentiële levensvaardigheid is die je moet hebben, ongeacht je geslacht.

Het goede nieuws? Het internet en smartphones maken het makkelijker dan ooit om het te leren, zelfs als je niet weet hoe een steelpan eruit ziet of nog nooit van een vergiet hebt gehoord.

9. Je wilt en kunt waarschijnlijk niet zoveel feesten.

“Let’s get crazy tonight”, zo beginnen je weekends misschien, maar als je eenmaal in de dertig bent, besef je dat je niet wilt dat elk weekend in het teken staat van je een weg banen naar een overvolle nachtclub waar nauwelijks plaats is om te dansen en het 40 minuten duurt om een biertje aan de bar te krijgen. Je hebt plotseling een speciale afkeer van katers en je rent zondagochtend liever op het strand dan dat je bijkomt van de dronken capriolen van gisteravond.

Je wilt waarschijnlijk naar een bar die levendig is, maar waar je ook goede service hebt en je je vrienden kunt horen praten. Je wilt naar die wijn- en kaasavond. Of misschien wil je vrienden uitnodigen om te genieten van die uitgebreide kaasplank die je op Pinterest hebt gevonden. Op sommige avonden wil je Netflix en niets anders. Daar hoef je je niet voor te schamen.

10. Religie is persoonlijk.

Dit is iets waar ik veel waarde aan hecht: jouw relatie met religie en spiritualiteit is jouw persoonlijke zaak. Niet die van de maatschappij, niet die van je ouders, niet die van je vrienden, zelfs niet die van je partner. Mijn eigen relatie met religie is in de loop van mijn leven verschillende keren veranderd, maar wat constant is gebleven, is mijn vastberadenheid om het persoonlijk te houden.

In mijn ogen is het vrij vanzelfsprekend dat je, naarmate je opgroeit van kind tot tiener tot volwassene, verschillende aspecten van religie in twijfel trekt en je eigen antwoorden bedenkt of blijft zoeken. Misschien zijn er mensen die niets in twijfel trekken en volgen wat hun is geleerd of waarmee ze zijn opgevoed, en dat is prima als je daar gelukkig van wordt. Maar ik kom uit een cultuur waar religieuze ideeën vaak direct of indirect aan mensen worden opgedrongen, en niets anders stoort me zo erg.

En dus ben ik, nu ik 30 ben geworden, meer uitgesproken over mijn onaangepastheid aan andermans opvattingen over wat religie zou moeten zijn. Ik weiger me te laten vertellen hoe ik moet communiceren met een hogere macht, als ik zou willen geloven dat die bestaat. We leven tenslotte in een tijd waarin religie een keuze is, geen noodzaak.

11. Nee zeggen wordt makkelijker.

Het verbaast me hoe onderschat ‘Nee zeggen’ is als levensvaardigheid. Ik bedoel, er zijn veel te veel mensen die dat niet kunnen en ik denk dat dat alleen komt omdat we als kind niet leren over deze kritische vaardigheid, die net zo belangrijk is als netjes of punctueel of beleefd zijn.

Hoe dan ook, het feit is dat Nee zeggen gemakkelijker wordt naarmate je ouder wordt, misschien deels door het aantal onaangename ervaringen die je hebt gehad als gevolg van het aarzelen om dat te doen en deels door het aantal keren dat iemand het tegen je heeft gezegd. Zoals toen je je baas om die promotie vroeg of je beste vriendin of je er goed uitzag in die jurk.

Ik ben nooit een doetje geweest en heb het grootste deel van mijn leven gedaan wat ik wilde, maar na mijn dertigste werd het veel gemakkelijker om dingen te weigeren waar ik niet in geloofde. Of het nu ging om het trotseren van gezag of verouderde tradities of om te zeggen dat ik de dingen op mijn manier zou doen, ik denk niet dat ik me ooit zo bevrijd en bevoegd heb gevoeld als nu.

12. Als je doet waar je van houdt, kan je niet stoppen.

Als je op je dertigste nog niet weet waar je hart voor klopt, dan moet je verdwijnen in het bos of de bergen of waar je dan ook denkt een lang en hard gesprek met jezelf te kunnen voeren. Terwijl je twintiger jaren misschien worden gevoed door dromen over dure auto’s, grote huizen, merkkleding en een fancy jet-setting lifestyles, dringt in je dertiger jaren eindelijk door hoe kort het leven is en waarom het essentieel is een doel en betekenis te hebben in het werk dat je meer dan 8 uur per dag doet.

Ik zeg niet dat iedereen slaagt in het werk waar ze gepassioneerd over zijn. Ik zeg alleen dat als je het nog niet geprobeerd hebt tegen de tijd dat je in de dertig bent, dat het dan meteen een goed moment is om het te proberen. Ik vond het werk waar ik van hou eind twintig en hoewel ik redelijk (maar niet gek) succesvol ben, voel ik tenminste een gevoel van voldoening in wat ik doe. Ik vind dat iedereen dat zou moeten hebben of ernaar zou moeten streven als ze dertig zijn.

13. Je tijd hier is beperkt.

Er is niets spannender dan het begin van een nieuw decennium, vooral als dat gepaard gaat met de eerste grijze haren, om duidelijk te maken dat je maar zoveel tijd hebt om alles te doen waar je van droomt. Je lichaam verandert, je gezicht rimpelt en je haar wordt steeds grijzer. Je wordt verstrooid (of ligt dat aan mij?).

Er is maar zoveel tijd om die berg te beklimmen, dat boek te schrijven, die droomreis te maken, die taal te leren, dat huis te kopen en die speciale persoon eindelijk te vertellen dat je van hem of haar houdt. Je kunt je dromen en doelen niet uitstellen tot een onzekere datum in de toekomst, omdat je niet weet of je lang genoeg zult leven of fit genoeg zult zijn om er later aan te kunnen werken.

Klinkt grimmig, ik weet het, maar het is waar.

Als je het nog niet gedaan hebt, is 30 een goed jaar om je leven in eigen hand te nemen, om uit de automatische piloot te stappen en de controle te nemen over waar je leven naartoe gaat.

Conclusie

Als je in de dertig bent, vertel me, wat is er voor jou veranderd? Wat is het ene ding dat je ervan geleerd hebt waarvan je wou dat je het eerder wist? Als je dit bericht leuk vond, deel het dan op Pinterest of Facebook en laat het me weten in de reacties hieronder.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.