5 dingen die ik wilde weten voordat ik een kat had

Inhoudsopgave

Ze zien er misschien kwaadaardig uit, maar het zijn gewoon lieve balletjes die je aandacht nodig hebben.

Katten zijn veel werk, maar het zijn geweldige dieren om als huisdier te hebben. Maar er zijn enkele dingen die je moet weten voordat je een kat bezit. Er komt meer bij kijken dan alleen het voeren en verzorgen van de kattenbak. Het hebben van een kat is als een grote verbintenis en ook een gezonde investering.

Hier zijn enkele dingen die je moet weten voordat je een eigen kat krijgt:

Dit moet je weten voordat je een kat neemt

1. Ze nemen je leven over

Katten zijn ongetwijfeld schattig en knuffelbaar, begrijp ons niet verkeerd. Onder die bubbelige maskers staan ze bekend om hun ondeugendheid en regelrechte terrorisme. Laten we zeggen dat je veel geduld moet hebben om een kat te bezitten.

Verwacht plassen op bedden (koop een urinewerend middel), krabben aan banken/meubels (koop een klauwkrabber), overal bont (koop een pluizenroller), rommelige kattenbakken, dode dieren op je stoep, speels maar pijnlijk krabben en bijten, gangster-kattengevechten, overal hun territorium afbakenen, en veel drama over eten (geloof me, zelfs als je een zak chips opent, zul je verbaasd zijn hoe ‘magisch snel’ ze naast je kunnen verschijnen).

grappige kat
Grappige katten

Sommige katten zijn ook luide kletsers. Ja, sommige praten alleen als ze eten nodig hebben of pijn hebben, maar sommige katten zijn gewoon goede vocalisten, vooral als ze krols zijn (paartijd)! Ze gaan dan tekeer over hoe ze ooit koninklijk waren en dat jij ze niet op dezelfde manier behandelt als hun voorouders. Je moet gewoon luisteren. Probeer het gesprek bij te houden, wil je?

2. Ze zijn duur, GEEN GRAP

Zoals alle levende wezens, zullen ze u wat geld kosten om ze goed op te voeden. Om een kat te krijgen, kunt u ze zoeken bij vertrouwde fokkers of ze adopteren uit asielen. Beide kosten geld, maar adoptie is veel minder duur, omdat de kosten alleen betrekking hebben op vaccinaties, castratie en waarschijnlijk een draagzak. U kunt proberen katten en andere dieren te adopteren via adopteereendier.be of Facebook.

Je kunt ook een arme zwerfkat mee naar huis nemen die je hart verovert (deze is gratis), maar bedenk wel dat sommige zwerfkatten wat moeilijker te trainen zijn dan andere, omdat ze waarschijnlijk meer aangepast zijn aan het leven in de hood (gangsterparadijs). Het kost gewoon wat meer moeite en liefde om ze te trainen, dat is alles.

Afgezien van het aanschaffen van de katten, zijn andere dingen die je gaat uitgeven voedsel (ze zijn niet goedkoop als je katten kieskeurig zijn), kattenbakvulling, speelgoed, kooien of draagzakken, verzorgingsmiddelen en gezondheidsbehoeften zoals vaccinaties, medicijnen, castratie en meer.

3. Ze reproduceren, heel veel en snel

U moet uw katten steriliseren of castreren als u geen ongewenste jongen wilt (vooral uw poezen). Sterilisatie helpt om het humeur van uw katten te reguleren. Het is bewezen dat katers minder agressief zijn en niet overal zullen plassen, poezen zullen niet krols worden en overal geil en prikkelbaar zijn. De gemiddelde kosten van castratie en sterilisatie in België en Nederland liggen rond de 50€ en 150€.

Naast het voorkomen van overbevolking (zwerfkatten zonder de juiste zorg kunnen sterven door honger, ziekten of ongelukken en ze kunnen zelfs gevaarlijke zoönosen bij zich dragen die mensen kunnen treffen), kan castratie en sterilisatie ook andere medische voordelen hebben, zoals minder risico op baarmoederontstekingen of kankergezwellen in hun geslachtsorganen op de lange termijn. Uw katten kunnen dus langer leven (hun gemiddelde levensduur is 13 jaar, maar ze kunnen tot 20 jaar oud worden, weet u).

Tenzij je een professionele fokker bent of gewoon een gelukkige familie van kittens om je heen wilt (meer kittens meer geld, just saying), dan hoef je deze stap niet te doen.

4. Ze hebben entertainment nodig.

Katten zijn van nature jagers. Ze hebben dus nogal wat energie om te bespringen en te spelen. Als u uw katten niet in huis laat rondlopen of ze buiten het huis vrij laat rondlopen, moet u hun bewegingsbehoefte vermaken. U kunt met ze spelen met een laserpointer, een nepmuis, een veer op een stokje of zelfs een touwtje.

Kat speelt poker alleen

Als je ‘geluk’ hebt, vallen ze zelfs je benen aan als je nonchalant aan het wandelen bent, en sprinten ze zonder reden de trap op (dat doen ze soms als ze te veel energie hebben, dus speel met ze en geef aandacht!) Het helpt ze eigenlijk om mentaal en fysiek fit te zijn, afgezien van het feit dat het een goede band is met je harige vrienden.

5. Ze zijn avontuurlijk, dus geef ze een chip.

Ze zijn geen Christopher Columbus, maar als je een camera op ze richt, zul je versteld staan van de bestemmingen die je katten je brengen. Dit geldt vooral voor de katten die je vrij laat rondlopen.

U weet dat u erop kunt rekenen dat ze hun weg terugvinden, maar als ze te maken krijgen met externe factoren (verdwalen, betrokken bij ongelukken, of zelfs een verleidelijke en aantrekkelijke hunka/hottie), zou u zich te veel zorgen maken. Geef ze dus een naambandje met uw contactgegevens of laat ze microchippen. Dat stelt je tenminste gerust.

Katten zijn echter het veiligst als ze binnenshuis worden gehouden, dus doe dat als het een optie is. Je kunt voorkomen dat ze verdwalen, maar hoe zit het met ontvoering? Jakkes.

5. Ze zijn het zo waard

Ondanks hun aandachtzoekende, beter-dan-ons-arrogante en rampzalige gedrag, zijn ze diep van binnen een geweldig en schattig gezelschap. Ze vergezellen je overal, of je nu in de keuken staat te koken of buiten je planten water geeft, ze maken er een gewoonte van om overal aanwezig te zijn, voor het geval je eenzaam bent en je ze nodig hebt.

Ze verlagen ook onze stressniveaus, zijn goed voor onze geestelijke gezondheid en zijn gewoon schattige kleine wezentjes die we gemakkelijk telkens weer kunnen vergeven, welke ondeugende handelingen ze ook verrichten. Wist u dat bewezen is dat de frequentie van het spinnen van een kat het stressniveau verlaagt en de bloeddruk verlaagt?

Uiteindelijk zullen al deze moeilijkheden het waard zijn, alleen al om je schattige harige vriend naast of op je te zien knuffelen. Dat is het BESTE. GEVOEL. OOIT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *