Dit moet je weten voordat je een tatoeage laat zetten

Inhoudsopgave

Sinds ik mij herinner, wilde ik altijd al een tatoeage, misschien twee. Ik was altijd bang dat mensen me zouden zien als een gek met een heleboel tatoeages of dat ze me beroepsmatig niet serieus zouden nemen. Ik groeide ook op in een enigszins esthetisch conservatief gezin – niemand had tatoeages of piercings, behalve hun enkele oorlelpiercings. Ik zag ook niet veel zichtbaar getatoeëerde mensen in mijn omgeving, alleen af en toe een zwaar getatoeëerde blanke mannelijke acteur in een film. Door mijn angst voor hoe mensen – vooral mijn familie – me zouden zien, liet ik me pas op mijn 21ste tatoeëren.

Ik was net klaar met studeren toen ik mijn eerste tattoo liet zetten: een kraai met magnolia’s en bloesems op mijn schouder. Ik had het al meer dan twee jaar gepland, en ik was heel blij van zowel de tatoeage als de adrenalinestoot om hem te laten zetten. Tegen de tijd dat ik de deur van de shop uit was, was ik mijn volgende tattoo al aan het plannen.

Dit zou ik graag geweten hebben voordat ik mijn eerste tattoo liet zetten

1. Zoek een artiest die je vertrouwt.

Jullie creëren samen iets dat voor altijd op je lichaam zal zitten, dus je mag best selectief zijn. In feite zou je dat moeten zijn. Een goede tatoeëerder bespreekt niet alleen de technische zaken. Ze zullen een gesprek voeren om je persoonlijkheid te begrijpen, je zorgen, en welk ontwerp bij je past. Mijn tatoeëerder en ik spraken over alle veranderingen in mijn leven, en ik zie ze terug in de wildheid van mijn octopus, waardoor ik er nog meer van hou.

Ze raadt aan op kleine dingen te letten, zoals hoe vlot de afspraakprocedure verloopt en hoe vriendelijk de persoon is die je in de shop begroet. Veel tatoeëerders bieden consultaties aan voordat je je tattoo laat zetten, dus maak daar gebruik van. Zorg ervoor dat je je op je gemak voelt bij het stellen van vragen en het uitspreken van je wensen.

2. Ga alleen naar je afspraak.

Hoe graag je de ervaring van het tatoeëren ook wilt delen met iemand van wie je houdt, ik heb gemerkt dat het voor mij en in het algemeen beter is om geen vriend of geliefde mee te nemen naar de sessie. Het is al moeilijk genoeg om te beslissen en je te verbinden tot het plaatsen van kunst op je lichaam, maar de inbreng van iemand anders dan jij of je artiest maakt het nog moeilijker.

Tatoeages zijn zeer persoonlijke versieringen die je draagt en waar je elke dag naar moet kijken. Ik zie dit op dezelfde manier als winkelen met een vriend – je hebt waarschijnlijk allebei een andere esthetische smaak en gevoeligheid. Het perfecte ontwerp en de perfecte plaatsing voor jou is niet hetzelfde als wat je vriend voor zichzelf zou kopen. En jij bent degene die ermee moet leven, niet zij. Laat het ze achteraf zien en vier het samen.

3. Je krijgt misschien spijt als je design opoffert voor comfort.

Aanvankelijk overwoog ik een eenvoudiger ontwerp te kiezen, bijvoorbeeld een paar lijnen in de vorm van een octopus, maar mijn tatoeëerder moedigde me aan haar precies te vertellen wat er in mijn hart omging voordat ik logistieke overwegingen inbracht. Ik beschreef een woest uitziend dier met zijn tentakels rond de zeilen van een schip. Toen ik die visie had verwoord, wist ik dat een paar regels niet voldoende zouden zijn. Als je geen duidelijk idee hebt van wat je wilt, raadt mijn tatoeëerder aan om iets eenvoudigs te doen om de pijn de eerste keer tot een minimum te beperken.

Maar als je je sterk voelt bij een ontwerp, doe dan geen concessies. Achteraf gezien, hebben de meeste mensen geen spijt van de extra pijn voor een ontwerp waar ze van houden. Ze hebben spijt dat ze tatoeages laten zetten waar ze niet van houden om zichzelf een paar minuten pijn te besparen. Bovendien kan je de pijn drastisch verminderen (daarover later meer).

4. De plaatsing is alles.

Dit is een no-brainer, maar zorg ervoor dat je van het ontwerp houdt EN waar je de tatoeage op je lichaam plaatst. Wil je dat mensen je tattoo zien? Wil je dat het gemakkelijk verborgen kan worden voor je werk of je familie? Hou die vragen in gedachten wanneer je beslissingen neemt over inkt. Ik heb mijn armen meestal bedekt van een nekkrans tot mijn handen, en in de zomer als het warm is en ik in tanktops leef, staren mensen me soms aan op straat.

Ik hou van mijn handtatoeages, maar ik heb te maken met mensen die naar mijn handen en armen vragen bijna elke keer dat ik in het openbaar ga. Ik ben er nu aan gewend, maar ik zou willen dat het makkelijker was om op te vallen als ik geen zin heb in interactie met mensen.

5. Verdovende crème zal je beste vriend zijn.

Mijn tatoeëerder vertelde me dit eerst niet omdat ze wilde zien of ik gepassioneerd genoeg was over het ontwerp om het te willen, zelfs als het pijn deed. Toen haalde ze de 5% Lidocaïne eruit, en ik heb me nog nooit zo opgelucht gevoeld. De meeste mensen voelen weinig tot geen pijn als ze verdovende crème gebruiken, zegt ze. Helaas ben ik een van de weinigen die toch veel pijn voelt. Maar eerlijk gezegd, als ik er doorheen kom, kan iedereen dat.

Er zijn geen nadelen aan het gebruik van Lidocaïne, zegt dermatoloog Dr. Anna Avaliani. Als je tattooshop het niet heeft, kun je zelf 4% of 5% Lidocaïne kopen. En als je denkt dat je supergevoelig bent, kun je tot 20% Lidocaïne krijgen op voorschrift van een arts om de boel nog meer te verdoven.

6. Neem vooraf een Ibuprofen om de pijn verder te verminderen.

Dr. Avaliani raadt aan een uur voor uw afspraak drie of vier Ibuprofen-tabletten in te nemen, zodat uw pijntolerantie hoger is tegen de tijd dat u de naald voelt (die er trouwens meer uitziet als de punt van een pen dan als een naald, voor het geval dat woord u net zo afschrikt als mij).

7. Sommige lichaamsdelen zijn gevoeliger dan andere.

De meest pijnlijke plaatsen voor tatoeages zijn op botten en belangrijke organen, zegt mijn tatoeëerder. Dr. Avaliani is het daarmee eens: Hoe minder vet, hoe minder kussen. Dus, als je je zorgen maakt over pijn, wil je misschien niet Ariana Grande’s vingertatoeages evenaren. De knieën en de borst kunnen ook problemen geven. De armen, dijen, schouders en rug zijn het gemakkelijkst te verdragen, omdat de huid daar meestal spieren en vet bedekt.

8. Je moet geen tatoeages nemen over moedervlekken.

Artsen controleren moedervlekken en moedervlekken op veranderingen die kunnen wijzen op huidkanker, zegt Dr. Avaliani. Als je ze bedekt, kan het moeilijker worden om tekenen van melanoom of andere vormen van kanker op te sporen, dus kun je ze voor de zekerheid beter zichtbaar laten.

9. Tijdens de tatoeage zelf helpt praten veel.

De verdovende crème en Ibuprofen hielpen, maar wat me er echt doorheen hielp, was mijn tatoeëerder vertellen hoe ik en mijn partner elkaar ontmoetten. De taak om alle details te herinneren dwong me om me op iets anders te concentreren dan op de pijn. Mijn stem werd af en toe luider, wat waarschijnlijk vermakelijk was voor de andere mensen in de winkel, maar dat excuus om te schreeuwen hielp waarschijnlijk ook.

Sommige klanten tellen terug vanaf vier, omdat het ongeveer vier seconden duurt om elke regel te maken, zegt mijn tatoeëerder. Anderen nemen vrienden mee, hoewel niet alle tattooshops dit toestaan. Wees niet verlegen – als er iets is dat je helpt je gedachten van de pijn af te houden, ga er dan voor (zolang het je tatoeëerder niet afleidt of het lichaamsdeel waar je de tatoeage krijgt verplaatst).

10. Het is normaal dat het daarna schilferig wordt!

Toen ik voor het eerst merkte dat de huid waar ik mijn tatoeage had, afbladderde, flipte ik en dacht dat de hele tatoeage eraf ging. Maak je geen zorgen – dat is niet wat er gebeurt. “Terwijl het pigment van de tatoeage in de huid wordt opgenomen, laat een deel van de huidcellen los, waardoor de huid gaat schilferen,” zegt Dr. Avaliani. “Het hele tatoeageproces is ook irriterend voor de huid, dus de huid probeert zichzelf te genezen.” Je tatoeëerder zal je een crème geven om de jeuk te minimaliseren.

11. Vertrouw jezelf!

Laat niemand je vertellen wat je wel of niet op je lichaam moet zetten. De enige mensen naar wie je moet luisteren als je besluit een tatoeage te nemen, of het nu je eerste of je 58e is, zijn jijzelf en je artiest. Tatoeages moeten iets zijn wat je voor jezelf doet en voor niemand anders, en de mensen in je leven moeten je vertrouwen en je accepteren zoals je bent, en je lichamelijke autonomie respecteren.

Het nemen van een tatoeage kan een zeer mooie en versterkende ervaring zijn, en uiteindelijk is het voor jou. Het moet je altijd een goed gevoel over jezelf geven en alleen jij kunt bepalen wat dat voor jezelf is. De belangrijkste relatie die je ooit zult hebben is die met jezelf. Jij bepaalt altijd wat er gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *