Wilt u uw huis, appartement, studio etc. verkopen of verhuren? Dan moet u een Energie Prestatie Certificaat (EPC) laten opmaken door een erkende energiedeskundige in Antwerpen.
Online adverteren, krantenadvertenties, posterreclame of adverteren via een makelaar? De verkoper/verhuurder is verplicht de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden in advertenties met een energielabel of EPC-label (van A+ tot F).
Wie een gebouw met slechte energieprestaties (E-klasse of slechter label) overdraagt (d.w.z. verkoop, verhuur, opstalrecht) moet bij de kennisgeving ook vermelden dat voor de woning renovatieverplichtingen gelden. Het EPC moet worden opgesteld door een VEKA erkend energiedeskundige. In de lijst met erkende deskundigen kunt u zoeken op postcode.
Daarom informeert het EPC potentiële kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning.
Vanaf 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 mogen de huurprijzen van woningen met EPC-label D, E of F niet of gedeeltelijk worden geïndexeerd. Vanaf 1 oktober 2023 kunnen woningen met EPC-label D, E of F huurgeïndexeerd worden met behulp van een correctiefactor.
Als uw woning maximaal 10 jaar oud is en u beschikt over een ‘EPC-bouw’ dat nog geldig is, moet u bij verkoop of verhuur gebruik maken van dat EPC-gebouw.
Bouwprojecten met bouwaanvragen ingediend sinds 2006 moeten voldoen aan de EPA-regelgeving. Indien een wooneenheid (huis of appartement) of utiliteitseenheid (kantoor, school, etc.) nieuw gebouwd is of een “aanzienlijke energieverbetering” heeft, ontvangt u na het indienen van een EPB-aangifte een Energie Prestatie Certificaat (EPC Bouw) van uw EPB-reporter.
EPC Bouw vertelt u of uw apparatuur voldoet aan de EPB-eisen en geeft uitleg over bijvoorbeeld E-peil. De E-rating geeft de energie-efficiëntie van uw apparaat aan. Hoe lager de E-rating, hoe energiezuiniger het toestel is.
Heeft u geen effectieve “EPC-bouw”? Dan moet je “EPC Residentieel” maken. Ook na renovatie moet aan de EPB-eisen worden voldaan en bij verkoop of verhuur moet een “EPC Residentieel” worden opgemaakt.
Een residentiële eenheid is bijvoorbeeld een woning, appartement of een collectief woongebouw, zoals een studentenhuis.
Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders. Soms is een EPC ook nodig als bewijs voor een premie, subsidie of renovatie.
Voor appartementen, studio’s etc. in een appartementencomplex wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit het EPC van het gemeenschappelijke gedeelte van de EPC-Residentieel. Deze twee certificaten zijn complementair aan elkaar.
De EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementencomplex geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen (vloeren, muren, dak etc.) en collectieve voorzieningen zijn. Het bevat ook aanbevelingen voor het verbeteren van de energieprestaties.
Tegen 1 januari 2024 moeten alle appartementsgebouwen beschikken over “EPC-gemeenschappelijke ruimtes”. Deze verplichting staat los van de verkoop of verhuur.
Geef een reactie