De beste EPC attest in Antwerpen 2023

Wilt u uw huis, appartement, studio etc. verkopen of verhuren? Dan moet u een Energie Prestatie Certificaat (EPC) laten opmaken door een erkende energiedeskundige in Antwerpen.

Inhoudsopgave

Energie Prestatie Certificaat opmaken te Antwerpen

Waarom is een EPC certificaat nodig?

EPC-certificaat

Online adverteren, krantenadvertenties, posterreclame of adverteren via een makelaar? De verkoper/verhuurder is verplicht de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden in advertenties met een energielabel of EPC-label (van A+ tot F). 

Wie een gebouw met slechte energieprestaties (E-klasse of slechter label) overdraagt (d.w.z. verkoop, verhuur, opstalrecht) moet bij de kennisgeving ook vermelden dat voor de woning renovatieverplichtingen gelden. Het EPC moet worden opgesteld door een VEKA erkend energiedeskundige. In de lijst met erkende deskundigen kunt u zoeken op postcode.

Daarom informeert het EPC potentiële kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning

  • EPC’s die na 1 januari 2019 zijn opgesteld, dragen een label variërend van A+ (zeer zoed) tot F (zeer slecht). 
  • EPC geeft ook tips en advies om de etikettering van uw woning of appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen omvatten de aanbevelingen ook kostenramingen.

Wie heeft een Energie Prestatie Certificaat nodig?

Heeft u een EPC nodig? Wat voor soort EPC heeft u nodig? U hoeft alleen maar een paar vragen te beantwoorden om erachter te komen met de online EPC-gids.

Vanaf 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 mogen de huurprijzen van woningen met EPC-label D, E of F niet of gedeeltelijk worden geïndexeerd. Vanaf 1 oktober 2023 kunnen woningen met EPC-label D, E of F huurgeïndexeerd worden met behulp van een correctiefactor.

Soorten EPC labels

EPC Bouw

Als uw woning maximaal 10 jaar oud is en u beschikt over een ‘EPC-bouw’ dat nog geldig is, moet u bij verkoop of verhuur gebruik maken van dat EPC-gebouw.

Bouwprojecten met bouwaanvragen ingediend sinds 2006 moeten voldoen aan de EPA-regelgeving. Indien een wooneenheid (huis of appartement) of utiliteitseenheid (kantoor, school, etc.) nieuw gebouwd is of een “aanzienlijke energieverbetering” heeft, ontvangt u na het indienen van een EPB-aangifte een Energie Prestatie Certificaat (EPC Bouw) van uw EPB-reporter. 

EPC Bouw vertelt u of uw apparatuur voldoet aan de EPB-eisen en geeft uitleg over bijvoorbeeld E-peil. De E-rating geeft de energie-efficiëntie van uw apparaat aan. Hoe lager de E-rating, hoe energiezuiniger het toestel is.

  • Geldigheid van 10 jaar
  • Onderdeel van EPB-certificaat 

EPC Residentieel

Heeft u geen effectieve “EPC-bouw”? Dan moet je “EPC Residentieel” maken. Ook na renovatie moet aan de EPB-eisen worden voldaan en bij verkoop of verhuur moet een “EPC Residentieel” worden opgemaakt.

Een residentiële eenheid is bijvoorbeeld een woning, appartement of een collectief woongebouw, zoals een studentenhuis.

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders. Soms is een EPC ook nodig als bewijs voor een premie, subsidie of renovatie.

  • Voor woningen, appartementen of collectieve woongebouwen.
  • Uitgereikt door een energiedeskundige type A

EPC voor appartementen of studio's

Voor appartementen, studio’s etc. in een appartementencomplex wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit het EPC van het gemeenschappelijke gedeelte van de EPC-Residentieel. Deze twee certificaten zijn complementair aan elkaar.

De EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementencomplex geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen (vloeren, muren, dak etc.) en collectieve voorzieningen zijn. Het bevat ook aanbevelingen voor het verbeteren van de energieprestaties. 

Tegen 1 januari 2024 moeten alle appartementsgebouwen beschikken over “EPC-gemeenschappelijke ruimtes”. Deze verplichting staat los van de verkoop of verhuur.

  • Complementaire aan EPC Residentieel
  • Verplicht afhankelijk van aantal eenheden

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.